Tlenek węgla, czyli czad, powstaje podczas procesu niepełnego spalania materiałów palnych.
Niebezpieczeństwo zaczadzenia wynika z faktu, że tlenek węgla jest gazem niewyczuwalnym zmysłami człowieka (bezwonny, bezbarwny i pozbawiony smaku), blokuje dostęp tlenu do organizmu, poprzez zajmowanie jego miejsca w czerwonych ciałkach krwi. Przy długotrwałym narażeniu na wdychanie czadu może spowodować śmierć przez uduszenie.
Głównym źródłem zatruć czadem jest niesprawność przewodów kominowych: wentylacyjnych, spalinowych i dymowych.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?