"Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler po raz drugi w tym roku zawitały do Częstochowy. Tym razem pod nóż królowej restauracyjnych biznesów poszła restauracja Sezonowa na częstochowskim Wrzosowiaku. Kilka dni po wizycie restauratorki odwiedziliśmy odmieniony lokal, by przekonać się, jakie zmiany zaszły podczas kręcenia programu.
- Magda Gessler postawiła nam poprzeczkę bardzo wysoko. Postanowiła zrobić u nas trattorię włoską. Postawiła na dania z dużą ilością świeżych warzyw, głównie sezonowych - teraz szparagi, zielony groszek, a za chwilę bób. Innowacyjną rzeczą jaką wprowadziła to są kwiaty jadalne. Postawiła także mocno na cielęcinę. To jest coś, czego w Częstochowie jeszcze nie ma, a coś co będzie można zjeść u nas - mówi Dorota Stańko, współwłaścicielka restauracji.
Miłośnicy włoskiej pizzy nadal będą mogli ją tutaj zjeść. Nie zabraknie też świeżych makaronów, wyszukanych sałat i dobrego wina.
Wśród potrzebnych, a trudno dostępnych składników właścicielka wymienia m.in. cielęcinę i werbenę do picia. - W Częstochowie nie ma opcji, by zdobyć kwiaty jadalne takie jak krwawnik jadalny czy rukiew wodną. To jest dla nas kompletna nowość. Od wczoraj jeździmy po Krakowie i Warszawie, by znaleźć dostawców i zrobić zatowarowanie - dodaje Dorota Stańko.
Zmiany w wystroju
Jak to zwykle bywa przy "Kuchennych rewolucjach" zmienia się wystrój lokalu. Magda Gessler postawiła na kolory. Kolorami dominującymi stała się zieleń i wiśnia. Nowe życie otrzymał też ogród przed restauracją - jest dużo zieleni, przybyło dużo różnego rodzaju zielonych drzewek i lawendy.
- Nasi klienci pytają o "Rewolucje". Już chwili, gdy dowiedzieli się o wizycie Magdy Gessler, pojawiła się masa pozytywnych komentarzy. Okazuje się, że oni lubili to miejsce, że im u nas smakowało. Faktycznie chcą już przyjść. Mamy masę telefonów i rezerwacji, a w obecnych czasach to dla restauracji bardzo ważne - podsumowała restauratorka.
Emisja odcinka nakręconego w Częstochowie prawdopodobnie odbędzie się jesienią.
Magda Gessler ratuje częstochowskie restauracje
Magda Gessler w tym roku przeprowadzała już kuchenne rewolucje w Chimichurri Steak House. Restauratorka była w Częstochowie ze swoim programem także w 2018 roku. Wtedy, szukając pomysłu na restaurację Sjesta w Częstochowie, wpadła na pomysł stworzenia góralskiej knajpy niemal u stóp Jasnej Góry. I udało się. Restauracja nazywa się teraz Kwaśnica. Magda Gessler pojawiła się też w okolicach Częstochowy, w Herbach w 2014 r. w restauracji La Costa. Była też u nas w 2011 roku, w pierwszym dniu XV Święta Pstrąga i przygotowała tę rybę na trzy sposoby.
Magda Gessler jest właścicielką i współwłaścicielką kilkunastu restauracji, malarką, pisarką, felietonistką i osobowością telewizyjną. Od marca 2010 r. jest gospodynią programu TVN Kuchenne rewolucje, a od 2017 r. – prowadzącą program Food Network Sexy kuchnia Magdy Gessler.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?