Jarmark wielkanocny w Hotelu Górskim w Proszeniu, 26 marca 2023
Pasztet z królika, wędliny, mazurki i baby wielkanocne, barszcz biały z kiełbasą, nadziewane jaja, staropolskie rolady, sałatki i chleb na zakwasie - te i wiele innych regionalnych oraz świątecznych potraw można było znaleźć na suto zastawionych stołach, które przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu piotrkowskiego. W Hotelu Górskim przy trasie S8 odbył się jarmark wielkanocny, na który zjechały gospodynie i twórczynie ludowe z regionu.
Hitem jarmarku była zupa chrzanowa przygotowana przez KGW Golesze Duże, która otrzymała nagrodę wiceministra rolnictwa i rozwoju wsi. Odbył się m.in. konkurs na najlepsze danie wielkanocne. 1. nagrodę zdobyło KGW Wolbórz za roladę z białej kiełbasy nadziewaną jajem z żurem podkręconym boczkiem, 2. nagrodę - staropolski pasztet z królika otrzymało KGW Golesze Duże, trzecią nagrodę KGW sołectwo Kafar za żurek wielkanocny.
Na jarmarku podziwiać można było także rękodzieło, a chętni mogli wziąć udział w warsztatach rękodzielniczych, m.in. robienia palm i ozdób wielkanocnych. W programie zaplanowano wiele innych atrakcji, m.in. przejazdy bryczką czy kucykiem. Wystąpiły też zespoły ludowe i wokalne. Jarmark otwarty był dla każdego, kto chciał zrobić przedświąteczne zakupy i spróbować regionalnych przysmaków. Wydarzenie zorganizowali wspólnie gmina Wolbórz, powiat piotrkowski i Hotel Górski.
Błysk i cekiny czyli gwiazdy w Cannes
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?