Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które...
fot. etitarenko/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Niektóre ryby i owoce morza

Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi. Dlatego osoby z artretyzmem powinny unikać przede wszystkim śledzi, sardynek, łososia, pstrąga, tuńczyka, szprotów, krewetek i małży – dozwolona ilość nie powinna przekraczać porcji 50 g. Dodatkowo całkowicie powinno wyeliminować się ryby wędzone i marynowane oraz konserwy rybne.

W jadłospisie może znaleźć się natomiast dorsz, sandacz i mintaj, w ilości nie większej niż 100 g dziennie.

Zobacz również

800 plus. Ostatnie godziny na złożenie wniosku i wypłatę świadczenia bez przerwy

800 plus. Ostatnie godziny na złożenie wniosku i wypłatę świadczenia bez przerwy

Brama do Parku Śląskiego zamknięta! Tędy już nie wjedziesz

Brama do Parku Śląskiego zamknięta! Tędy już nie wjedziesz

Polecamy

Trasa pełna miłości. Koncert grupy T.Love w katowickim Spodku już 26 maja!

Trasa pełna miłości. Koncert grupy T.Love w katowickim Spodku już 26 maja!

Tygodniowy przegląd prasy w Kłobucku, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Kłobucku, (21.04-27.04.2024)

Margaret zdradza wiele sekretów ze swojego życia - WIDEO

TYLKO U NAS
Margaret zdradza wiele sekretów ze swojego życia - WIDEO