MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny – 72-80, co oznacza, że...
fot. Jill Wellington / Pexels

Co się dzieje z twoim organizmem, kiedy jesz arbuza? Nie tylko dobre rzeczy! Nie każdy powinien go jeść

Duże ilości arbuza mogą podnieść poziom cukru we krwi

Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny – 72-80, co oznacza, że po jego zjedzeniu może nastąpić szybki wzrost stężenia cukru we krwi. Stanie się tak tylko wtedy, gdy zjemy go naprawdę dużo. Zawiera on bowiem bardzo mało węglowodanów (7,5 g w 100 g), co sprawia, że jego ładunek glikemiczny pozostaje na bezpiecznym poziomie.

Najlepiej jeść go w towarzystwie produktów bogatych w białko, błonnik i zdrowy tłuszcz. Osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność powinny jednak dokładnie kontrolować zjadane ilości tego owocu.

Zobacz również

Maciej Wierzbowski - nasz bohater z Teatralnej w Pile. Pomaganie ma we krwi

Maciej Wierzbowski - nasz bohater z Teatralnej w Pile. Pomaganie ma we krwi

PGE Spójnia Stargard kończy sezon Orlen Basket Ligi na 4. miejscu [ZDJĘCIA]

PGE Spójnia Stargard kończy sezon Orlen Basket Ligi na 4. miejscu [ZDJĘCIA]

Polecamy

Kolor stolca, który może wskazywać na raka jelita grubego. Czy to ciebie dotyczy?

Kolor stolca, który może wskazywać na raka jelita grubego. Czy to ciebie dotyczy?

Ten dip czosnkowy zawsze robi furorę. Podaję go na grilla, do mięs, warzyw i chleba

HIT DNIA
Ten dip czosnkowy zawsze robi furorę. Podaję go na grilla, do mięs, warzyw i chleba

Zabawa to praca – nie przerywaj dziecku, kiedy się bawi!

Zabawa to praca – nie przerywaj dziecku, kiedy się bawi!