Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SŁODZIK NA „TAK”!...
fot. Andy Roberts/flickr.com (CC BY 2.0)

Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać

Jakon (yacon)

SŁODZIK NA „TAK”!

Ten mało jeszcze popularny, choć dostępny w Polsce produkt to bulwy południowoamerykańskiej rośliny o nazwie Smallanthus sonchifolius. Najczęściej występuje w postaci syropu o bardzo wysokiej zawartości fruktooligosacharydów (FOS). To związki cukrowe zaliczane do błonnika rozpuszczalnego w wodzie, które stanowią pożywkę dla korzystnej mikroflory jelitowej, czyli są tzw. prebiotykiem.

Dzięki swoim właściwościom syrop z yaconu jest stosowany jako suplement diety wspomagający odchudzanie, który w badaniach okazał się znacznie zwiększać spadek masy ciała u stosujących go kobiet.

Ponieważ syrop z yaconu zawiera przewagę nieprzyswajalnych w organizmie związków, zapewnia jedynie 1/3 kalorii cukru, czyli 133 kcal w 100 g (i 20 kcal w łyżce). Choć jest mniej słodki od sacharozy i trzeba używać go w większych ilościach, ma przy tym bardzo niski indeks glikemiczny (IG 1).

Tak, jak w przypadku wszystkich związków bogatobłonnikowych, nadmiar tych z jakonu również może działać rozluźniająco na stolec, powodować gazy i łagodne dolegliwości trawienne.

Zobacz również

Lasowiackie domino na Miejskiej Majówce w Stalowej Woli [ZDJĘCIA]

Lasowiackie domino na Miejskiej Majówce w Stalowej Woli [ZDJĘCIA]

Zatrzymano nietrzeźwego kierowcę. Miał 2 promile alkoholu!

TYLKO U NAS
Zatrzymano nietrzeźwego kierowcę. Miał 2 promile alkoholu!

Polecamy

Pijesz wino po opalaniu? Czeka cię długie życie

Pijesz wino po opalaniu? Czeka cię długie życie

Tajemnice najstarszego drewnianego kościoła

Tajemnice najstarszego drewnianego kościoła

Szukasz pomysłu na grilla? Zrób przepis na ser halloumi z piekarnika

Szukasz pomysłu na grilla? Zrób przepis na ser halloumi z piekarnika