7 z 10
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Strona Zdrowia poleca przepis na tarninówkę, którą robi się...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/a7/39/6569d5b290c9c_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
Dzikie rośliny, które zbierzesz w grudniu. Możesz je zjeść. Nie cała przyroda zasypia na zimę, szukaj tego w okolicy
Śliwa tarnina
Strona Zdrowia poleca przepis na tarninówkę, którą robi się z przemrożonych owoców. Tarninówka pomaga w przypadku niestrawności, bólu brzucha (zwłaszcza na tle skurczowym) i biegunki.
Składniki: 1 kg owoców tarniny, 0,5 l spirytusu 95 proc., 2 szkl. wody, 100 g cukru, 3 łyżki miodu, ew. połowy cytryny, kilka goździków lub inne przyprawy korzenne (opcjonalnie).
Umyte i osączone owoce zalej w słoju spirytusem i wodą, a następnie odstaw w ciemne i chłodne miejsce na okres około 4 miesięcy. Po upływie tego czasu odlej płyn i przefiltruj nalewkę, a owoce wyrzuć. Dodaj do nalewki pozostałe składniki, odstaw na 2 tygodnie, po czym przefiltruj ponownie i odstaw na 6 miesięcy. Dawkowanie nalewki z owoców tarniny to 25-50 ml dziennie.