Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Początki państwa Polskiego...
fot. Jan Matejko, Zaprowadzenie chrześcijaństwa, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Początki państwa Polskiego

W X wieku na stołach królowały zboża, kasze, groch oraz mięso dzikich i hodowlanych zwierząt. Jedzono tłusto, słono, całość zaś zapijano piwem i miodem pitnym. 966 rok wraz z wprowadzeniem chrześcijaństwa sprowadził do Polski tradycję jedzenia ryb, białe pieczywo, oliwę i wino.

Dziesięciowieczny podróżnik Ibrahim ibn Jakub pisał o Polsce:

[...] ona obfituje w zboże i mięso i miód i ryby.

Zobacz również

Jordi Sanchez i Mateusz Żyro zostają. Kontrakty z Widzewem automatycznie przedłużone

Jordi Sanchez i Mateusz Żyro zostają. Kontrakty z Widzewem automatycznie przedłużone

Są wstępne wyniki sekcji zwłok po śmierci 11-latki w Andrychowie

Są wstępne wyniki sekcji zwłok po śmierci 11-latki w Andrychowie

Polecamy

Historyczna zmiana na stanowisku komendanta Nadodrzańskiego Oddziału Straży Graniczne

Historyczna zmiana na stanowisku komendanta Nadodrzańskiego Oddziału Straży Graniczne

Pożar drewnianego budynku w Szczepocicach Rządowych (gmina Radomsko)

Pożar drewnianego budynku w Szczepocicach Rządowych (gmina Radomsko)

Kradzież w Kielcach. Z samochodu zniknął telefon

Kradzież w Kielcach. Z samochodu zniknął telefon