MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Początki państwa Polskiego...
fot. Jan Matejko, Zaprowadzenie chrześcijaństwa, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Początki państwa Polskiego

W X wieku na stołach królowały zboża, kasze, groch oraz mięso dzikich i hodowlanych zwierząt. Jedzono tłusto, słono, całość zaś zapijano piwem i miodem pitnym. 966 rok wraz z wprowadzeniem chrześcijaństwa sprowadził do Polski tradycję jedzenia ryb, białe pieczywo, oliwę i wino.

Dziesięciowieczny podróżnik Ibrahim ibn Jakub pisał o Polsce:

[...] ona obfituje w zboże i mięso i miód i ryby.

Zobacz również

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Viglita (16.05)

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Viglita (16.05)

Porty muszą być zabezpieczone. To cel sabotażu

Porty muszą być zabezpieczone. To cel sabotażu

Polecamy

Dramatyczny atak psów pod Oleśnicą: Kobieta walczy o życie

Dramatyczny atak psów pod Oleśnicą: Kobieta walczy o życie

Intensywne poszukiwania zaginionej kobiety pod Wrocławiem

Intensywne poszukiwania zaginionej kobiety pod Wrocławiem

Najwyższa i najniższa emerytura na Warmii i Mazurach

Najwyższa i najniższa emerytura na Warmii i Mazurach