Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kazimierska śliwowica

[email protected]
sxc.hu
Potrzebne: śliwki, spirytus

Cymes z gąsiorka – kazimierska śliwowica, robi się ją na późnych węgierkach.

Dojrzałe, umyte i osuszone śliwki należy przystojnie wrzucić do dużego butla, dołożyć garść śliwek dymionych, zalać 90– proc. spirytusem, pracowicie zakorkować, zostawić na słońcu i cieple.

Można zlać śliwowicę już po 2 miesiącach, ale najsmaczniejsza jest, gdy postoi z owocami przez rok. Śliwowicę po zlaniu należy przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać do butelek i szczelnie je zakręcić.

Pozostałe w butlu owoce obficie posypać cukrem i szczelnie zakorkowane zostawić w cieple na 3 miesiące (od czasu do czasu gąsiorem trzeba potrząsać). Następnie eliksir zlać, a owoce lekko przecisnąć przez płótno. Truneczek ma smak delikatnego likieru...

Inne przepisy na alkohol


Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Njaciekawsze opublikujemy!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto