Miejska Spółdzielnia Zaopatrzenia i Zbytu w Kłobucku, której podlega miejscowa piekarnia, nie wyklucza ponownego wzrostu cen. - Obawiamy się, że cena będzie jeszcze większa - zapowiada Marek Prubant, dyrektor MSZZ w Kłobucku.
Ten wzrost to wynik bardzo słabych zbiorów na świecie w 2010 r. (pożary w Rosji i na Ukrainie, powodzie w Europie i ostatnio w Australii). Zakup tony mąki na przestrzeni roku wzrósł o prawie 100 procent. - Ten składnik ma prawie 80-procentowy udział w produkcji naszego chleba - twierdzi Prubant. - Na cenę chleba ma wpływ także np. podniesienie VAT-u o 1 procent na energię elektryczną.
Artur Mszyca , z-ca kierownika piekarni w Kłobucku, jest przerażony rosnącą ceną mąki.
- Obecnie płacimy prawie 1,50 zł za kilogram mąki. Od młynarzy słyszę, że zaczyna jej brakować, rolnicy nie sprzedają zbóż, bo czekają na dalszy wzrost cen.
Chleb kłobucki został w zeszłym roku wpisany na listę produktów naturalnych. Od 60. lat ubiegłego wieku produkowany jest według tej samej technologii bez żadnych barwników. - Do produkcji chleba używamy żurku. Z niego wyprowadzane są naturalne zakwasy. Pieczemy chleb w starych ceramicznych piecach węglowych. Jest ręcznie formowany - wyjaśnia Mszyca.
Piekarnia dostarcza chleb do aresztu do Herbów, Lublińca, do szpitali w Częstochowie, w Kłobucku i Krzepicach.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?