Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wbrew pozorom dobrej jakości, tradycyjny miód wygląda o...
fot. 123rf.com/Ghenadii Boiko

Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić

Krystalizacja

Wbrew pozorom dobrej jakości, tradycyjny miód wygląda o wiele gorzej od tego sztucznego. Dzieje się tak, ponieważ w wyniku procesu krystalizacji na powierzchni miodu oraz na ściankach słoika osadzają się kryształki przypominające kożuch lub pianę. W rzeczywistości są to pyłki, drobinki wosku i pierzgi, czyli wszystkie najcenniejsze produkty z ula.

Fałszywy miód ma zawsze jednolitą i apetycznie wyglądającą konsystencję. Warto też zwrócić uwagę na nakrętkę opakowania z miodem – jeżeli jest ona wypukła, oznacza to, że miód jest sfermentowany.

Zobacz również

Oto zamki i pałace w Tarnowie i okolicy! Mamy ich całkiem sporo

Oto zamki i pałace w Tarnowie i okolicy! Mamy ich całkiem sporo

Pierwsza Komunia Święta w parafii Maksymiliana Kolbe w Lesznie - Gronowie

Pierwsza Komunia Święta w parafii Maksymiliana Kolbe w Lesznie - Gronowie

Polecamy

Auta używane. Jakiego koloru auta mają największe przebiegi?

Auta używane. Jakiego koloru auta mają największe przebiegi?

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka