Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki na barszcz:...

Najlepsze przepisy na świąteczne potrawy! Niosą zdrowie, dostatek i pomyślność. Sprawdź pyszne przepisy i poznaj symbolikę

Oto przepis na świąteczny barszcz czerwony z uszkami

Składniki na barszcz:
1 kg buraków, obranych i startych
1 duża cebula, posiekana
2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki
2 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
Sól do smaku
2-3 łyżki octu winnego
2-3 łyżki cukru

Składniki na uszka:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki wody
Szczypta soli

Sposób przygotowania barszczu:
W dużym garnku umieść obrane i starte buraki, posiekaną cebulę, marchewki, pietruszkę, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.

Zalej wszystko wodą, tak aby składniki były dobrze przykryte. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż buraki zmiękną.

Przelej wywar przez sito lub gęste sitko, aby pozbyć się warzyw. Wlej bulion z powrotem do garnka.

Dodaj ocet, cukier i sól do smaku. Gotuj jeszcze przez około 15-20 minut. Jeśli potrzebujesz, dopraw smak octem, cukrem lub solą.

Sposób przygotowania uszek:
W misce wymieszaj mąkę, jajko, wodę i szczyptę soli. Zagnieć ciasto na jednolitą masę, a następnie rozwałkuj je na cienki placek.

Wytnij z ciasta kółka za pomocą szklanki lub foremki.

Na środek każdego kółka nałóż niewielką ilość farszu (na przykład mięso mielone, grzyby lub ser).

Zlep brzegi ciasta, formując uszka w kształcie półksiężyca.

Gotuj uszka we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

Podanie:
Podawaj barszcz czerwony z uszkami, posypany posiekaną natką pietruszki. Możesz także dodać łyżeczkę śmietany do każdej porcji.

Smacznego!

Zobacz również

Jedenastka 32. kolejki Ekstraklasy. Mistrzem zostanie Jagiellonia albo Śląsk

Jedenastka 32. kolejki Ekstraklasy. Mistrzem zostanie Jagiellonia albo Śląsk

Klimontowianka zremisowała ze Spartakusem Daleszyce 0:0 [ZDJĘCIA]

Klimontowianka zremisowała ze Spartakusem Daleszyce 0:0 [ZDJĘCIA]

Polecamy

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie