Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...

Potrawy wigilijne - oto sprawdzone przepisy! Tego nie może zabraknąć na świątecznym stole w woj. śląskim

Barszcz z uszkami

Składniki:
25 dag buraków
pół pęczka włoszczyzny
1 i 1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
5 ziaren czarnego pieprzu
sól
1 łyżka koncentratu buraczanego
1/2 szklanki mąki
2 dag ugotowanych suszonych grzybów
1/4 pęczka posiekanej natki
1 jajko
1 łyżka oleju
majeranek suszony

Przygotowanie:
Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.

Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

Zobacz również

Brzydkie... kaczątko? No właśnie, co to za ptak uratowany przez Zarząd Zieleni

NOWE
Brzydkie... kaczątko? No właśnie, co to za ptak uratowany przez Zarząd Zieleni

Local Trends 2024, czyli o samorządzie w Sopocie. Rozpoczęła się kolejna edycja

NOWE
Local Trends 2024, czyli o samorządzie w Sopocie. Rozpoczęła się kolejna edycja

Polecamy

Jak podcierać się po kupie? Specjaliści odradzają używania tej jednej rzeczy

Jak podcierać się po kupie? Specjaliści odradzają używania tej jednej rzeczy

Jura Krakowsko-Częstochowska to prawdziwy raj dla miłośników przyrody i historii

Jura Krakowsko-Częstochowska to prawdziwy raj dla miłośników przyrody i historii

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj