Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Produkty spożywcze, które nie tracą ważności. Masz je w kuchennej szafce! Jak przechowywać żywność?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Ryż to jeden z produktów, który ma długi termin przydatności do spożycia, gdy jest właściwie przechowywany. Kliknij, aby zobaczyć inne produkty.
Ryż to jeden z produktów, który ma długi termin przydatności do spożycia, gdy jest właściwie przechowywany. Kliknij, aby zobaczyć inne produkty. DARIUSZ GDESZ archiwum PPG
Dobrze zaopatrzona domowa spiżarnia może nas uratować, na przykład, gdy trzeba zrobić szybki obiad. Wiele produktów można przechowywać na zapas. Wtedy zaczynamy się zastanawiać, czy zgromadzone jedzenie nie straciło daty ważności. Przyjrzeliśmy się najpopularniejszym produktom o długim terminie przydatności do spożycia.

Na skróty

Jak przechowywać produkty spożywcze?

Jedzenie sypkie i przyprawy można przechowywać i wykorzystywać przez długi czas. Jednak należy je odpowiednio przechowywać, aby nie pojawiły się w nich mole kuchenne. Po zakupie produkty sypkie powinny być przeniesione do umytych słoików. Dzięki temu maleje prawdopodobieństwo rozwinięcia się larw oraz od razu widać, ile zostało danego produktu do zjedzenia.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię

Długie terminy przydatności do spożycia

Produkty, które najczęściej służą do konserwacji jedzenia i produkowania kiszonek, same mają przedłużony termin wykorzystania. Jednak warto zauważyć, że przyprawy powinny być odpowiednio przechowywane. Najlepiej w suchym i ciemnym miejscu. Warto też trzymać je w hermetycznych pojemnikach, aby nie zmieniły walorów organoleptycznych.

Żywność, którą można przechowywać przez długi czas

Cukier
Każdy rodzaj cukru: kryształ, cukier trzcinowy, cukier muscovado można trzymać w kuchennej szafce przez długi czas. W przypadku cukru muscovado należy uważać, aby nie zawilgotniał. Cukier nie zmienia koloru, smaku i aromatu.

Sól
Sól nie traci smaku ani koloru. Przechowywana w wilgotnym pomieszczeniu może ulec zbryleniu. W takim przypadku warto trzymać ją w pojemniku z ryżem. Dzięki temu drobinki ryżu będą rozdzielać kryształki soli.

Kawa
Kawa po wypaleniu powinna być zużyta w ciągu roku. Jednak jeśli nie pojawia się na niej biały nalot, a aromat nadal jest zachęcający do wypicia, to śmiało można zaryzykować. Ziarna kawowe nie tracą koloru i smaku. Niestety kawa nietrzymana w hermetycznym pojemniku może zwietrzeć albo wchłonąć zapachy intensywnie pachnących produktów spożywczych.

Herbata
Herbata podobnie jak kawa nie ma określonej daty ważności. Na większości opakowań napisane jest: „najlepiej spożyć przed”. Jest to jedynie zalecenie, a nie nakaz. Warto kontrolować, czy w herbacie nie pojawiają się mączniaki lub larwy zostawiające biały nalot.

Ocet
Ocet jest naturalnym konserwantem i nie ulega zepsuciu. Zasada odnosi się do każdego rodzaju octu, w tym balsamicznego, z białego wina i spirytusowego. Odpowiednio przechowywany w ciemnym i suchym miejscu starczy na długo.

Kliknij w obrazek, aby zobaczyć produkty o dłuższym terminie do spożycia

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Produkty spożywcze, które nie tracą ważności. Masz je w kuchennej szafce! Jak przechowywać żywność? - Strona Kuchni

Wróć na klobuck.naszemiasto.pl Nasze Miasto