Sok z owoców róży [PRZEPIS]
Owoce zalać wrzątkiem w proporcji: 1 l wrzątku na 1 kg owoców.
Ogrzewać, aż owoce zmiękną, ale nie więcej niż 15 minut (nie gotować; temp. nie może przekraczać 80-85 st. C). Podczas tego ogrzewania cenne składniki przechodzą do wody. Odcedzić przez płótno.
Powtórnie zalać owoce mniejszą o połowę ilością wrzątku z kwaskiem cytrynowym. Ogrzewać 10 minut. Wycisnąć przez płótno. Zmieszać soki.
Rozlać do butelek (nie za dużych). Pasteryzować 15 minut. Szybko ostudzić.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Najciekawsze opublikujemy!
Nie tylko sok z owoców róży. Zobacz inne przepisy
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?