Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szynka pieczona w cieście. Tradycyjny przepis na Wielkanoc. Staropolski sposób na delikatne mięso, które rozpływa się w ustach

Redakcja
Pieczenie szynki w cieście sprawia, że mięso staje się delikatne
Pieczenie szynki w cieście sprawia, że mięso staje się delikatne Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Szynka z tego przepisu jest niesamowicie aromatyczna, delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. Wszystko dzięki temu, że pieczemy ją w prostym do przygotowania cieście. Możesz przygotować ją na Wielkanoc lub inne, rodzinne spotkanie, kiedy chcesz zachwycić swoich gości odświętnym daniem.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie propozycję prawdziwie świątecznego dania, czyli szynki gotowanej, a następnie pieczonej w cieście. Zainspirował mnie przepis z książki kucharskiej Marzenny Kasprzyckiej „Kuchnia polska” z 1987 roku. Pieczenie szynki w cieście sprawia, że mięso staje się bardzo delikatne i rozpływające w ustach. Tę metodę wykorzystuje się również podczas przygotowania słynnej polędwicy Wellington. Szynka pieczona w cieście to staropolskie danie, które od dawien dawna podawano na Wielkanoc. Odświętność potrawy podkreślał fakt, że do przygotowania ciasta, zamiast masła, używano dużej ilości smalcu. Przygotowanie szynki pieczonej w cieście nie jest pracochłonne. Można wręcz powiedzieć, że szynka robi się sama, choć zajmuje jej to dużo czasu. Mięso trzeba bowiem najpierw namoczyć, a następnie gotować na małym ogniu. Jeśli planujesz przygotowanie szynki pieczonej w cieście np. na Wielkanoc, zrób to najlepiej dzień wcześniej.

Szynka pieczona w cieście – tradycyjny przepis na Wielkanoc i nie tylko

Składniki:

  • 1 kg surowej wędzonej szynki,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • mały seler,
  • 2 cebule,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • liść laurowy.

Na ciasto:

  • 700 g mąki pszennej,
  • 100 ml zimnej wody,
  • 350 g smalcu,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania blachy,
  • bułka tarta do wysypania blachy.

Jak przygotować tradycyjną szynkę pieczoną w cieście?

  1. Zaczęłam od namoczenia szynki. Umieściłam ją w całość w misce z wodą i zostawiłam na kilka godzin.
  2. Umyłam i obrałam warzywa, pokroiłam je na mniejsze części.
  3. Szynkę i warzywa umieściłam w garnku i nalałam tyle wody, aby całość była przykryta.
  4. Gotowałam szynkę z warzywami 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie zdjęłam garnek z ognia i zostawiłam szynkę w wywarze do ostygnięcia.
  5. Przygotowałam ciasto. Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam wodę, smalec, sól i pieprz. Zagniotłam ciasto, uformowałam z niego kulę i wstawiłam na godzinę do lodówki.
  6. Szynkę wyjęłam z wywaru i osuszyłam. Oblepiłam ją dokładnie ciastem.
  7. Blachę wysmarowałam mąką i wysypałam bułką tartą. Wyłożyłam szynkę na blachę. Ponakłuwałam ciasto widelcem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez niecałą godzinę.
  8. Po wyjęciu szynkę można kroić na plastry.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Szynka pieczona w cieście. Tradycyjny przepis na Wielkanoc. Staropolski sposób na delikatne mięso, które rozpływa się w ustach - Strona Kuchni

Wróć na klobuck.naszemiasto.pl Nasze Miasto