Składniki:
• tarnina 50 dag (rodzaj wiśni)
• śliwki 25 dag
• rodzynki 10 dag
• goździki sztuk 8
• kwiat głogu
• miód na smak
• spirytus 1 l
• wódka żytnia 1 l
• woda źródlana
Gdy mróz dobrze ściśnie, w ogrodzie owoców tarniny wyzbieraj, a z ptaszkami się podziel. Szpilą je ponakłuwaj, a na durszlaku wrzątkiem solidnie zwarz, porządnie nimi potrząsając. Śliwków drobnuchno nasiekaj
i z wszystkimi owocami do butla wyekspediuj. Spirytusem z wódką podlej, a suszonym kwiatem głogu podsyp. Przez 6 tygodni w alkierzu ciepłym chowaj, a co kilka dni potrząśnij. Jak miną tygodnie przepisane, nalew zlej przez flanelę, a śliwki z owocami wyciśnij i ekstrakt z nalewem połącz.
Z miodu i wody źródlanej syropu nagotuj, sklaruj, do butla wraz z tarninówką daj. Korkiem krzepko przytkaj i neich tam sobie w kredensie na 6 tygodni na ciebie zaczeka. Na koniec do butelek nalej osad ze spodu usunąwszy. Butelki korkuj, lakuj i do piwniczki wnieś. W potrzebie zażywaj, a od zimna i reumatyzmu kości ratuj.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?