Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W twarogu sernikowym stwierdzono śmiercionośne bakterie. Nie jedzcie tego sera! OSTRZEŻENIE GIS

PS
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: dobrowolne wycofanie produktu przez przedsiębiorcę w związku ze stwierdzeniem bakterii Listeria monocytogenes w twarogu sernikowym wyprodukowanym przez OSM w Radomsku.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: dobrowolne wycofanie produktu przez przedsiębiorcę w związku ze stwierdzeniem bakterii Listeria monocytogenes w twarogu sernikowym wyprodukowanym przez OSM w Radomsku.
W twarogu stwierdzono śmiercionośne bakterie Listeria monocytogenes. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne przed spożywaniem twarogu sernikowego wyprodukowanego przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Radomsku. Absolutnie nie wolno jeść tego twarogu. Klienci, którzy kupili ser, mogą go zwrócić do sklepu.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: dobrowolne wycofanie produktu przez przedsiębiorcę w związku ze stwierdzeniem bakterii Listeria monocytogenes w twarogu sernikowym.

Działania przedsiębiorcy oraz organów nadzoru:
W ramach kontroli właścicielskiej stwierdzone zostały bakterie Listeria monocytogenes w pobranej próbce. Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego producent – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku poinformował organy urzędowej kontroli żywności – Inspekcję Weterynaryjną oraz konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu.

Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta. Proces ten jest nadzorowany przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Szczegóły dotyczące produktów:

  1. Produkt – „Twaróg sernikowy”
  2. Opakowanie – 0.5 kg i 1 kg
  3. Producent – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku
  4. Numer partii: 2907185
  5. Termin przydatności do spożycia: 29.07.2018

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać twarogu sernikowego o numerze partii wskazanym w komunikacie, w szczególności bez obróbki termicznej, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Czym jest bakteria Listeria monocytogenes
Listeria monocytogenes to gatunek względnie beztlenowej, wewnątrzkomórkowo żyjącej bakterii, która jest czynnikiem etiologicznym listeriozy. Jest jednym z najbardziej zjadliwych patogenów przenoszonych przez żywność (20 do 30 procent infekcji kończy się śmiercią), na przykład w Stanach Zjednoczonych jest ona odpowiedzialna za około 2500 zachorowań i 500 zgonów rocznie (9,7 przypadków zachorowań na milion mieszkańców), powodując tym samym większą śmiertelność niż salmonella czy Clostridium botulinum.

Ze względu na chorobotwórczość L. monocytogenes związaną z zapaleniem opon mózgowych u noworodków (zakażenie drogą transwaginalną) nie zaleca się kobietom w ciąży spożywania miękkich serów takich jak brie, camembert bądź feta, które mogą być skażone tymi bakteriami. Jest to trzecia z najczęstszych przyczyn zapalenia opon mózgowych u noworodków.

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto