Wyrafinowany pasztet z łososia i krewetek na Wielkanoc. Poznaj przepis na smakowite danie. Trudno się od niego oderwać

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Domowy pasztet z łososia i krewetek z dodatkiem mascarpone to pyszna alternatywa wobec wielkanocnych wędlin.
Domowy pasztet z łososia i krewetek z dodatkiem mascarpone to pyszna alternatywa wobec wielkanocnych wędlin. Getty Images/Alexander Donin/zdjęcie ilustracyjne
Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć pasztetów. Jednak warto przełamać rutynę i zrobić pasztet z łososia i krewetek w eleganckim stylu. Przysmak jest kremowy i rozpływa się w ustach, dzięki zastosowaniu mascarpone. Równie ważne dla uzyskania delikatnej konsystencji jest śmietanka i wysokiej jakości masło. Poznaj przepis na niesamowity pasztet z łososia i krewetek z mascarpone.

W skrócie

Podczas śniadania wielkanocnego nie może zabraknąć pysznego pasztetu. Ten wykwintny pasztet z aksamitną konsystencję i rybny smak za sprawą połączenia kawałków wędzonego łososia z podsmażonymi krewetkami. To wyjątkowe świąteczne danie, które zaskarbi sobie podniebienie nie jednego smakosza.

Pasztet z łososia z krewetkami i serkiem mascarpone – wyjątkowy przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 10 sztuk krewetek królewskich,
  • 300 g wędzonego łososia,
  • 200 g mascarpone Mlekpol,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki zmielonego, białego pieprzu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2-4 łyżek masła Łaciate,
  • 3-4 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30 procent,
  • 1 łyżka szczypiorku.

reklama

Jak zrobić pasztet z łososia i krewetek?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku oczyściłam krewetki i krótko smażyłam przez 3-4 minuty na maśle. Dodałam posiekany czosnek i odstawiłam do wystudzenia. Można odłożyć 3-4 krewetki do dekoracji.
  2. Łososia i krewetki rozdrobniłam, umieściłam w blenderze i zmiksowałam z mascarpone na gładkie puree.
  3. Masę doprawiłam solą, białym pieprzem i wyciśniętym sokiem z cytryny.
  4. Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszałam i dolałam śmietankę.
  5. Piekarnik nagrzałam do 180° Celsjusza. Jednolitą masę przełożyłam do prostokątnego naczynia żaroodpornego i piekłam przez 30 minut.
  6. Upieczony pasztet wyjęłam i odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
  7. Przed podaniem pasztet z łososia i krewetek można udekorować łyżką śmietanki, odłożonymi krewetkami i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyrafinowany pasztet z łososia i krewetek na Wielkanoc. Poznaj przepis na smakowite danie. Trudno się od niego oderwać - Strona Kuchni

Wróć na klobuck.naszemiasto.pl Nasze Miasto