MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty)

Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest niebezpieczną bakterią, którą można zarazić się, spożywając skażone mleko i produkty mleczne, lody, pieczywo z kremem, sałatki, wyroby mięsne i wędliny, a także konserwy rybne. Gronkowcowe zatrucie pokarmowe objawia się: bólami brzucha, nudnościami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. W skrajnych przypadkach na skutek zakażenia gronkowcem złocistym może wystąpić zapaść. Leczenie tego zatrucia pokarmowego polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Za nami Rodzinny Przejazd Rowerowy. Relacja z trasy (zdjęcia)

NOWE
Za nami Rodzinny Przejazd Rowerowy. Relacja z trasy (zdjęcia)

Praca w policji w Radomsku. Urząd pracy i policjanci zapraszają na spotkanie

Praca w policji w Radomsku. Urząd pracy i policjanci zapraszają na spotkanie

Polecamy

Kupiłeś, żeby zadbać o zdrowie pracując przy komputerze? Wyrzuć, bo zagraża zdrowiu!

Kupiłeś, żeby zadbać o zdrowie pracując przy komputerze? Wyrzuć, bo zagraża zdrowiu!

Tygodniowy przegląd prasy w Kłobucku, (26.05-1.06.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Kłobucku, (26.05-1.06.2024)

Przegląd prasy z Kłobucka w maju

Przegląd prasy z Kłobucka w maju