Punktualnie o godzinie 10.00 koordynator Jadwiga Równiak dała sygnał startu i rozpoczęło się bicie Rekordu Guinnessa „Śniadanie Daje Moc”, czyli największa lekcja gotowania zdrowego śniadania. Ideą tego przedsięwzięcia jest oprócz bicia rekordu, kształtowanie u dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych oraz znaczenie śniadania jako jednego z najważniejszych posiłków.
Zadaniem zaproszonych gości było nadzorowanie całego wydarzenia oraz odczytanie przed rozpoczęciem i po zakończeniu listy obecności. Stewardzi - Katarzyna Krysik i Marta Kołodziej mierzyły czas i przyglądały się poczynaniom uczestników biorących czynny udział w biciu Rekordu Guinnessa. Na stołach zamiast zeszytów i podręczników zagościły produkty ze zdrową żywnością warzywami, nabiałem, pełnoziarnistym pieczywem, owocami i sokami. Uczniowie pod opieką swoich wychowawców oraz rodziców mieli przygotować trzy potrawy.
Dzieci bardzo chętnie wykonywały polecenia koordynatora i wyczarowywały smakowite dania. Na początku twarożek z warzywami , dekorowany przez dzieci według własnej inwencji. Następnie zrobiły kanapki z produktów znajdujących się na stole. Ostatnią potrawą był owocowy szaszłyk, którego przygotowanie sprawiło dzieciom wiele radości. Na koniec odbyła się wspólna degustacja.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?